Tellus träning
 

6/8-07 Tredje kvällen i rad som Birgitta och jag träffas och tränar lydnad. Första kvällen gick rutan skapligt, vi körde även lite fritt följ, fjärrdirigering och platsliggning.

Andra kvällen gick rutan superbra, Tellus har fattat att han får godis om han springer in och trampar på musmattan så det gör han så fort han får tillfälle.... Vi körde även lite läggande under gång och inkallning. Och förstås platsliggning där båda hundarna var jätteduktiga.

I kväll gick inte rutan så jättebra, men apporteringen var helt suverän, Tellus kastar sig ut och griper tag i apporten medan han svänger runt och kommer i full kareta tillbaka till mig. Ingångarna kan jag få påminna honom om ibland, så det får jag träna extra på nu. Fjärren gick också superbra. Och Tellus var jätteduktig på platsliggningen, men Cinnamon var lite för skuttig för att det skulle gå helt bra.

Jag har också tränat krypet varje kväll och det går riktigt bra. I dag kom ett krypsteg framåt som såg kanonfint ut. Kan jag få till det så, så kommer jag bli mycket nöjd.

 

4/5-07 I dag hade Ann-Sophie fixat en träningstävling i appellen till oss.
Vi började med att spåra och Tellus spårade jättebra, full fart framåt och han verkade mycket motiverad. Tyvärr missade han första pinnen, men med tanke på hur fokuserad han var på att spåra så gör det ingenting just nu. Han tog båda vinklarna riktigt bra, den första var bara rakt på och den andra fick han ringa in, men gjorde det superbra.

Sen åkte vi ner på lydnadsplanen och körde lydnadsmomenten utom framförgåendet som inte är klart. Han gick jättefint på linförigheten ända fram till efter språngmarschen då han kom på fel sida om mig....
Apportbocken tog han i ena kulan istället för mitt på, men det gick snabbt, tyvärr släppte han den efter att han hade satt sig fot.
Och han la sig ner på andra sidan av hindret....Men han hoppade tillbaka fint.

Efter det körde vi budföring och det gick också bra, men jag måste lära mig att säga till mottagaren att säga fot till Tellus, varför inte utnyttja de hjälper man får ha? Han sätter sig bättre då.

Sen blev det platsliggning med mycket störning..... Men både Mascot och Tellus låg som klippor..... Mascot var jätteduktig och låg kvar fastän Julius gick dit och kramade honom.

 

27/4-07 I dag har vi lagt ett riktigt appellspår. Det gick skapligt tyckte jag och Ann-Sophie sa att det såg riktigt bra ut. Jag tyckte att han slog för mycket och hade alldeles för svårt att ta vinklarna, men det syntes inte så mycket från vägen. Han plockade i alla fall alla apporter utan problem och bäst av allt var att han gick igång på belöningen. Eftersom vi hade problem med budföringen på klubben i onsdags, av nån anledning blev den lille pojken helt förstörd av skotten, han som aldrig har reagerat förr.... så vi körde en budföring precis efter spåret och Tellus sprang som ett skållat troll fram och tillbaka. När alla 4 hundar hade gått sina spår så åkte vi ner till klubben och körde en budföring där också och det gick jättebra, så jag kan nog släppa den biten nu, nu måste vi bara träna på framförgåendet, linförigheten, läggandet och till lydnadstävlingen, ställandet.

 

9/4-07 I går var vi förstute en sväng på morgonen och passade på att träna lite. Tellus hade väldigt svårt med vänstersvängarna, vilket har hänt flera ggr tidigare. Han sackar efter vänstersvängar. Inkallningen däremot gick jättebra. Sen gjorde vi inte så mycket mer. Belöningen bestod av levergodis.

Mitt på dagen åkte vi ner till klubben och började med linförighet och pojken var helt okoncentrerad. Så vi bröt av med lite annat. Bla apportering där han springer ut i full galopp, griper apporten i svängen och galopperar tillbaka. Efter några så fartfyllda apporteringar körde vi linförighet igen och det gick jättebra. Han var tom med i vänstersvängarna ett par ggr. Innan vi åkte hem körde vi en platsliggning med Kirah och Cinnamon. Cinnamon har aldrig gjort det förut, så Birgitta satt bredvid henne. Kirah reste sig upp en gång, men Tellus låg jättebra.Belöning varierades mellan köttbullar, levergodis och leksak.

På kvällen var det dags för ringträning. När jag satte upp en ring så låg Tellus plats trots ganska ordentlig störning, dels från fotbollsspelande grabbar och dels kom Lena gåendes med Kirah. Medan vi väntade på resten av gänget så tränade vi lite fritt följ och han var helt med på allt. Det blev även en fjärrdirigering från ca 7 meter. Både ställande och läggande funkade jättebra. Ställandet går än så länge bara på kortare avstånd. Belöning, köttbullar.

 

14/3-07 tyvärr har den mesta lydnadsträningen legat nere i flera månader, men nu är vi på gång igen. Nu tränar vi mest på ingångar, för den lille herrn har lite problem med att sätta sig när det är blött.... Han har en underbar kontakt när han går fot, så frågan är varför han ibland sackar efter. Spåret har vi också satt igång på allvar med. Vi spårar tillsammans med Ann-Sophie två gånger i veckan.

 

20/11-06 I går var Lena och jag och spårade på helt nya marker. Lena la ett långt spår med många apporter så fick Tellus och Signe konkurrensspåra. Dvs Signe började medan Tellus fick gå bakom och bli lite sugen, sen var det Tellus tur att spåra, vi bytte efter varje apport. Det kommer vi att göra om om nån månad om det inte blir flera dm snö. I kväll ska vi ner till klubben och träna lite lydnad.

 

17/10-06 Spårträningen går fortfarande jättebra. Tellus är riktigt med på noterna och spårar bra trots störningar. Har faktiskt haft kameran med ut ett par ggr och så här kan det se ut när vi spårar.

Tellus på väg ut på ett spår

Även lydnaden går kanon just nu. Kameran har följt med dit också.

Hej matte! Sitter jag bra här?

 

27/10-06 Nu har vi äntligen fått tag i ett par stycken som vill träna spår på dagtid, så senaste månaden har vi lagt spår två ggr i veckan. Det går framåt. Nu har han ett ordentligt driv i linan och missar väldigt sällan några apporter. I går fick han nästan ett lägrespår, men hade helt klart orkat spåra en bit till. Det känns himla bra.

I lydnaden går det också framåt. Han har fortfarande lite svårt att komma in och sätta sig fot, men han går riktigt fint. Vi börjar få upp en ordentlig fart på apporteringen och inkallningen. Snabba lägganden jobbar vi på och det går bra inomhus, men varför ska man lägga sig när det är blött? Platsliggningen går däremot bra.

 

21/8-06 Tellus fick ett appellspår på gärde i ösregn, liggtid en dryg timme.

Han ville gärna in i skogen men hittade alla pinnar och klarade första vinkeln galant, den andra hade han lite svårare med.

 
3/7-06 Idag tränade vi lite fritt följ i den stekande solen och Tellus var med hela tiden, han var verkligen jätteduktig. Vi körde också några lägganden och det går nog att få ner honom ännu lite snabbare, så det får vi jobba på. Apporteringen gick jättebra. Han sprang ut och tog apporten och kastade sig tillbaka till mig. Jag är riktigt nöjd med dagen.